Net als bij de Pekara: volg de stappen hieronder en proef een stukje van Bosnië.
Ingrediënten:
- 1,5 kg appels
- 2 theeglazen suiker
- 2 theelepels kaneel
- citroensap van 1 citroen
- 2 vanille zakjes
- 250 ml water
- 200 gram boter
- Bladerdeeg (bedoeld voor baklava)
Verwarm de oven voor: 200 graden
De vulling
Stap 1: Begin met het schillen en raspen van de appels.
Stap 2: Voeg vervolgens 1 theeglas suiker, 1 zakje vanillesuiker en 2 theelepels kaneel toe aan de geraspte appels. Meng dit goed door elkaar.
Stap 3: Zet de vulling even apart.
De siroop
Stap 1: Pak een kleine pan en voeg 250 ml water toe.
Stap 2: Voeg vervolgens de citroensap en vanillesuiker toe.
Stap 3: Zet het mengsel op laag vuur en wacht tot het kookt.
Stap 4: Zodra het watermengsel kookt, haal je de pan van het vuur en laat je het afkoelen.
De samenstelling
Stap 1: Smelt 200 gram boter in een kleine pan.
Stap 2: Pak een vel bladerdeeg en bestrijk het met de gesmolten boter.
Stap 3: Leg er een tweede vel bladerdeeg op en herhaal stap 2. Doe dit tot je in totaal 3 velletjes op elkaar hebt.
Stap 4: Pak de vulling erbij en maak een horizontale lijn van de vulling aan één uiteinde van het bladerdeeg.
Stap 5: Rol het bladerdeeg voorzichtig op en leg het op een bakplaat.
Stap 6: Herhaal stap 2 t/m 5 totdat de hele bakplaat vol is (of het bladerdeeg op is).
Stap 7: Snijd de opgerolde bladerdeeg in vierkantjes.
Stap 8: Bestrijk de vierkantjes met de gesmolten boter.
Bakken
Stap 1: Zet de Jabukovaca in de oven.
Stap 2: Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 180 graden en bak het nog 30-40 minuten tot het goudbruin is.
Stap 3: Haal de Jabukovaca uit de oven en verdeel de siroop erover.
Stap 4: Laat de siroop minstens 5 uur intrekken.
Stap 5: Uživajte!