BEHIND THE SCENES: HARIS OVER HET ACTIEVE LIDMAATSCHAP

Haris Sefer is geboren in 1995 in Den Haag, als kind van Bosnische ouders. Hij is al enkele maanden actief lid bij Mladi BiH, en heeft aan meerdere projecten meegewerkt. Daarnaast studeert hij European Studies en houdt hij zich actief bezig met muziek.

Waarom ben je lid geworden van Mladi BiH?
“Ik voel een sterk verband met Bosnië-Herzegovina, doordat ik op cultureel vlak heel erg begaan ben met Bosnië. Daarom wil ik graag mijn bijdrage leveren aan de Bosnische gemeenschap, waar ik ook moge zijn, en als jongere vond ik dat ik sowieso wel lid moest worden.”

Je bent actief lid sinds maart. Sinds die tijd zat je in de projectgroep van de Mladi BiH barbecue op 28 mei en werk je mee aan meerdere projecten binnen Mladi BiH. Wat is/was daarbinnen jouw rol?
“Ik heb aan vele vergaderingen mee gedaan, waarin wij samen onze visies konden delen en waardoor wij tot het eindresultaat zijn gekomen dat wij op 28 mei hebben meegemaakt. Samen met collega’s heb ik gezocht naar mogelijke artiesten of entertainment voor de dag zelf en uiteindelijk een oplossing gevonden. Ik heb met vele mensen contact gezocht en vooral veel gecommuniceerd. Daarnaast heb ik ook contact gehad met Edex Food voor verschillende etenswaren.”

“Ook heb ik mij opgegeven voor het Corporate Relations team. Dit team is bezig om zoveel mogelijk bruikbare contacten en samenwerkingen te werven en die in een database online bij te houden. Vooral dit aspect lijkt mij zeer slim voor de toekomst en ook vanwege ons project ‘Temelj’.”

Hoe was het om op de barbecue te zingen?
“Zeer interessant. Voor het eerst heb ik voor een groter publiek zonder microfoon gezongen, en heb ik voor het eerst accordeon gespeeld voor een publiek. Ook was het een grote eer op te treden op zo’n bekende jaarlijkse event van Mladi BiH. Ik voelde een soort verantwoordelijkheid om het puntje op de ‘i’ te zetten in naam van onze organisatie.”

Naast dat je actief lid bent van Mladi BiH, ga je naar school en hou je je bezig met zingen. Hoe goed zijn die drie dingen te combineren?
“Ik geloof dat die drie dingen prima te combineren zijn. Naast deze drie dingen, heb ik bijv. geen bijbaantje of andere hobby’s waarmee ik mij bezig hou. Ik denk dat dat het makkelijker maakt en dat het op hetzelfde schema neerkomt als dat andere volgen met een bijbaantje of een hobby. Heel af en toe heb je natuurlijk knelpunten, vooral als je ernaast probeert te socializen of wat te doen aan sport, maar dan is het belangrijk om gewoon je prioriteiten te stellen.”

Hoe lang zing je al?
“Vanaf mijn 8ste jaar heb ik twee jaar keyboard/pianolessen gevolgd, maar ik was te onrustig, waarmee ik bedoel dat ik niet geïnteresseerd was in het technische gedeelte van deze lessen. Ik zong altijd in huis en speelde liedjes van Halid BeÅ¡lić af. Ik bracht zelfs zijn nieuwste CD naar de basisschool, dan luisterden wij allemaal naar ‘Prvi poljubac’ in de pauze.”

“Van mijn 12de tot 16de jaar volgde ik zanglessen, omdat ik beter wilde zingen. Vanaf mijn 13de jaar begon ik met optreden voor een publiek, naast naar de middelbare school gaan.”

Je nieuwste clip kwam uit op 18 juni. Hoe is die tot stand gekomen?
“Ik heb via een goeie vriend ‘De Film Crew’ gevonden. Niels Toonders was de cameraman en heeft alle editing gedaan met de instructies die ik gaf, maar het eindresultaat is zijn verdienste. Ik zei dat ik een locatie wou die deed denken of leek op een middeleeuwse sfeer, omdat het om een sevdalinka gaat en ik dacht dat een kasteel bij het aard van het nummer zou passen. Wij hebben het allemaal in een dag gefilmd en ik ben blij dat het er simpel, maar toch prachtig eruit ziet.”