BEHIND THE SCENES: PROJECTGROEP NOĆ KULTURE

Op 6 februari is het zo ver, dan organiseren wij ons volgende event: Noć kulture. Achter de schermen wordt er alweer hard gewerkt door de projectgroep zonder wie dit toffe event niet mogelijk was geweest. Lees hieronder waar de projectgroep mee bezig is en wat jullie deze avond allemaal te wachten staat!

Hoe zijn jullie op het idee voor Noć kulture gekomen?
Jasmina (projectleider): Het concept van Noć kulture is het voorstellen van de Bosnische cultuur aan andere culturen. Tijdens deze avond worden verschillende aspecten uit de Bosnische cultuur gepresenteerd in de Bosnische en Nederlandse taal. Dit idee is ontstaan door de hoeveelheid vragen die je als Bosniër bijna elke dag krijgt: Is Bosnië een land in Azië? Wat zijn čevapčići? Eindigen alle achternamen op -ić? Dit is de perfecte gelegenheid om je vrienden te laten zien wat het precies betekent om Bosniër te zijn.

Wat staat er deze avond op de planning en in hoeverre verschilt het van de Dan kulture van de afgelopen twee jaar?
Dzenan (projectlid): Noć kulture is een compleet nieuw concept! De avond bestaat uit een galerie expositie waar je zelf kunt rondlopen en verschillende hoeken kunt bekijken die zijn gelinkt aan de Bosnische cultuur (verhalen en Bosnische tradities, hapjes, geschiedenis en veel meer). Tegelijkertijd is een borrel waar je iets kan drinken en kennis kan maken met de andere jongeren. Ten slotte hebben we ook een gastspreker die kort iets gaat vertellen over opgroeien in Bosnië en Herzegovina en gaat een artiest (Haris) een impressie geven van de Bosnische muziek. Het evenement is bedoeld voor zowel Bosnische jongeren die meer willen weten over waar ze vandaan komen als voor hun niet-Bosnische vrienden.

Wat zijn de taken binnen jullie projectgroep?
Azra (projectlid): Elk projectlid is verantwoordelijk voor een of enkele taken, zo heb ik bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om de ‘gezegden hoek’ te maken, waarbij ik allerlei grappige en veelgebruikte Bosnische en Nederlandse gezegdes met elkaar vergelijk en op een leuke manier display. Verder zijn er natuurlijk ook praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals het printen van alle foto’s, het versieren van de galerie op de dag zelf, maar ook het maken van lekkere hapjes.

Almasa (Public Relations Redacteur): Mijn taken binnen de projectgroep zijn o.a. die van de Public Relations Redacteur (PRR), waardoor ik verantwoordelijk ben voor de promotie van het event. Aan het begin heb ik een marketingplan gemaakt en daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de promotieteksten op social media. In het begin merkte ik dat ik het lastig vond om in correct Bosnisch een catchy tekstje te schrijven. Na een tijd merkte ik dat ik van het schrijven veel opgestoken heb en vooral voor mijn Bosnische schrijfvaardigheid betekende het veel.

Jasmina (projectleider): Als projectleider help je mee in het uitvoeren van taken die in het belang van het project zijn. Naast die taken, ondersteun je alle projectleden en denk je mee over hun opgaves. Je zorgt ervoor dat er genoeg vergaderingen plaatsvinden en dat alle projectleden vrij hun mening mogen geven. Als er een discussie ontstaat is het aan jou om de knoop door te hakken. Wij zijn een hechte groep waardoor de samenwerking soepel verloopt. Daardoor zie ik mezelf niet als ‘de projectleider’ maar als een teamlid met net wat meer taken.

Waarom is het organiseren van dit event volgens jullie belangrijk?
Enes (projectlid): Het doel en het belang van het houden van dit evenement is dat de jongere generatie steeds de fakkel overhandigt krijgt. Zo zorgen ze dat de Bosnische cultuur behouden blijft en in het beste licht wordt laten zien aan de volgende generatie. Weten waar je vandaan komt zorgt ervoor dat je je cultuur gaat waarderen. Wanneer je het waardeert, wil je er ook voor zorgen en meer van leren. Met het houden van dit soort evenementen hopen wij de jongere generatie te prikkelen en te zorgen dat ze op een leuke manier genieten van de Bosnische cultuur, dit behouden en blijven doorgeven.

Je merkt het al: dit evenement mág je niet missen! Kom wat zien, horen en proeven en neem je (zowel Bosnische als niet-Bosnische) vrienden mee. Zet je op aanwezig op ons event en volg alle nieuwste ontwikkelingen: https://www.facebook.com/events/1671656103106698/ Lijkt het je leuk om je met andere Bosnische jongeren in te zetten voor projecten zoals deze? Iedereen is welkom om ons team te joinen! Stuur een mail naar info@mladi-bih.nl.