Terugblik 2020: inzet voor goede doelen

2020 is bijna voorbij jongens! “Hvala Bogu” zou je kunnen zeggen, op naar betere tijden met teferiči, fešte, kafane en Mladi BiH events! Zoals jullie weten organiseren wij normaal gesproken vele leuke evenementen voor onze BiH community in Nederland en halen zo – naast dat het altijd reuzegezellig is – ook vooral geld op voor goede doelen. Gezien we dit jaar maar één (kleinschalig) get together event konden organiseren, pakten we het anders aan: we legden de nadruk op goede doelen/ maatschappelijke doeleinden. Mladi BiH heeft dit jaar dus zeker niet stilgestaan! Want juist in deze tijden kan men wat extra steun gebruiken.

In dit blog vertellen we over de organisatie van de jaarlijkse Srebrenica genocide herdenking, onze steun aan de Marš Mira (vredesmars voor Srebrenica) in Bosnië en Herzegovina en de twee goede doelen “Charity Bosnian Kids” en “Zorgcentrum voor de moeders van Srebrenica”.

Nationale Herdenking Srebrenica Genocide

We gebruikten onze mankracht dit jaar dus voornamelijk voor het ondersteunen van goede doelen en met name voor een gebeurtenis die dit jaar hoe dan ook doorging: de Nationale Herdenking Srebrenica Genocide. Mladi BiH is als organisatie al meerdere jaren betrokken bij de herdenking, maar nog nooit zo actief als dit jaar. Gezien dit jaar vanwege het coronavirus alles anders moest en de focus op digitaliteit lag, was de zet aan de “jonge generatie”. Deze herdenking was namelijk erg bijzonder. Niet alleen door het coronavirus, maar ook omdat het 25 jaar geleden was dat de genocide plaatsvond. Ter ere daarvan stond er ook op Het Plein een indrukwekkende tentoonstelling van het krachtige collectief “Bosnian Girl”. Zij hielden ook een mooi speech die zeker aankwam bij de luisteraars, net als de erg indrukwekkende woorden van Jan Pronk en Nedim Osmanovic namens de Vereniging van Srebrenica Overlevenden. Alles prachtig gemodereerd door Mustafa Hadžiibrahimović en Leila Prnjavorac. Nooit eerder waren er zo veel mensen van het Nederlandse Ministerie van Defensie aanwezig en hing de vlag op het defensie-gebouw halfstok.

 

We hebben met een groep ambassadeurs van ons marketingteam o.l.v. Kerim en Aid de livestream voor de  herdenking geregeld. Dit is zo goed bevallen dat we dit voortaan elk jaar van plan te zijn doen. Daarnaast heeft onze designer Samra de de poster ontworpen en de banier gemaakt en ook foto’s gemaakt tijdens het evenement. Heb je de herdenking via de livestream gevolgd? Dan zag je dat ons bestuurslid Esmir de beginselverklaring voorlas en bestuurslid Mirhad de Marš Mira leidde. Naast onze fysieke bijdrage, droegen we ook financieel bij aan de herdenking. Dit konden wij niet doen zonder de jaarlijkse contributie van onze leden.

Bijdrage Marš Mira in Tuzla

De herdenking ligt ons erg nauw aan het hart, dus toen we in juni benaderd werden met de vraag of we iets konden betekenen voor het Rode Kruis in Tuzla, hoefden we er niet over na te denken. Zij organiseren ieder jaar de Marš Mira in Bosnië en Herzegovina. Vanwege de coronapandemie zijn extra maatregelen nodig om de gezondheid van de deelnemers te waarborgen. Hierdoor heeft het Rode Kruis speciale, contactloze thermometers nodig die geschikt zijn voor buitengebruik, om zo de temperatuur van de deelnemers te meten. Mladi BiH doneerde met liefde een thermometer, maar we wilden verder: binnen één dag hebben we een inzamelactie opgezet op Facebook. In minder dan 48 uur doneerden onze volgers voldoende geld voor de overige 4 thermometers! Super trots zijn we op deze kanjers. Het toeval wil dat onze penningmeester rond die tijd naar Bosnië en Herzegovina zou gaan. Een uitgelezen kans om de benodigdheden zelf aan te schaffen en deze persoonlijk te doneren aan medewerkers van het Rode Kruis Tuzla. Hierna was het tijd om samen koffie te drinken (dat is Bosnië 😋) en te praten over hoe we ook in de toekomst samen kunnen werken aan mooie projecten.

 

 

Staracki dom za majke Srebrenice

Dit is een prachtig goed doel dat zich inzet om een zorgcentrum te bouwen voor eenzame, zieke en armoedige moeders van Srebrenica. Stichting Proplan draagt hierbij voor 1 miljoen euro bij, waarvan 700k al is opgehaald door Willem Pronk (founder and chairman). Lees hier meer over: https://zaboljesutra.com/staracki-dom-srebrenica/. Een klein groepje jonge Bosniërs uit Nederland is een campagne gestart om 100k in te zamelen via de diaspora. Twee personen uit die campagne groep, Alma Velić en Edin Halilović, zitten ook in de Mladi BiH werkgroep voor Srebrenica. Daarnaast zijn een aantal leden van Mladi BiH ook ambassadeur van de campagne, samen met 200+ andere over de hele wereld. Er is inmiddels ongeveer 15k opgehaald, de campagne duurt nog tot eind deze maand. Doneren dus!

Charity for Bosnian Kids

Veel kinderen in Bosnië en Herzegovina zijn benadeeld door armoede. Kinderen krijgen alleen lunch op school als hun ouders hiervoor betaald hebben. Mensen die bekend zijn met de situatie in Bosnië en Herzegovina weten dat de armoede wijdverspreid is in het land en dat hierdoor veel ouders niet in staat zijn om de lunch op school voor hun kind te betalen. Voor veel kinderen is de lunch op school de enige maaltijd die ze regelmatig krijgen. Charity for Bosnian Kids steunt kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn om te betalen, zodat zij niet worden uitgesloten van de lunch. Met een donatie van €9 krijgt één kind dagelijks een lunch op school gedurende één maand. Met een donatie van €70 krijgt één kind een jaar lang dagelijks een maaltijd op school. Wij hebben al gedoneerd, jij ook?!