WORKSHOP: BOSNISCHE TAAL

Mladi BiH organiseerde op 28 oktober een Bosnisch taalworkshop voor haar leden. Actieve leden van Mladi BiH schrijven veel teksten, bijvoorbeeld voor op social media. De vertaling hiervan naar het Bosnisch kan weleens lastig zijn voor jongeren die zijn opgegroeid in Nederland, vandaar dat we voor de tweede keer een taalworkshop hebben georganiseerd om de actieve leden op weg te helpen met de basisregels van de Bosnische taal.

Naast actieve leden, waren deze keer ook voor het eerst normale leden welkom bij de workshop. Mladi BiH wil graag haar leden bedanken voor de steun door de jaren heen. Om deze reden besloot Mladi BiH deze workshop gratis aan te bieden voor alle leden. Een groep van 24 (actieve) leden had zich uiteindelijk aangemeld voor de workshop.

Na het bespreken van de historie van de Bosnische taal, gingen we aan de slag. Iedere deelnemer kreeg een werkboekje met daarin de basisregels van de Bosnische taal uitgelegd. Aan de hand van dat boekje, gingen we de grammatica bespreken. Zo werden bijvoorbeeld veel gemaakte fouten in de Bosnische taal besproken en uitgelegd (schrijf je ‘Bosanski’ of ‘bosanski’? Is het ‘ne znam’ of ‘neznam’?). Doordat de workshop op een laagdrempelige en interactieve manier werd gegeven, was er genoeg ruimte voor het stellen van vragen. Ook werden er een quiz en kennisspel gedaan.

De workshop werd gegeven door Jasmina Berhamović, die sinds dit jaar vice-voorzitter is bij Mladi BiH. Zij heeft een gymnasiumopleiding afgerond in Bosnië en is daarnaast actief bezig geweest met de taal door verschillende projecten en workshops.

IMG_20161028_195158 IMG_20161028_203300IMG_20161028_195141 IMG_20161028_195129